Have trends

Gode tips og nye havetrends

Hvis du mangler lidt inspiration til, hvordan du kan gøre din have mere hyggelig og brugbar for familien, bør du læse videre her. Vi har kigget på, hvad der lige nu er populært indenfor indretning af haver.

Det skal være vildt

De snorlige, perfekt anlagte haver med afgrænsede bede og omhyggeligt arrangerede blomster er på vej ud. Mange omfavner gladeligt den nye tendens til vilde haver, både fordi der er kommet meget fokus på bevarelse af alle vores insekter, som er så vigtige for floraen, men også fordi disse haver er mindre tidskrævende og nemme at holde. De fleste har simpelthen ikke tiden til at holde en nøje anlagt have med masser af bede, der skal luges og vandes. Og så er de vilde blomster, som før blev betegnet som ukrudt, faktisk utroligt flotte.

Urtehaven er tilbage

Med de stigende priser på dagligvarer er mange familier pressede på økonomien, og må spare hvor de kan. Samtidig er økologi stadig på vej frem, så det er ikke så underligt, at urtehaverne dukker op igen og bliver et mere almindeligt syn. Der kan virkelig spares mange penge, hvis man dyrker sine egne grøntsager, og så er det sundt og smager bare bedre. Det kræver en smule pasning for at få det optimale ud af sine afgrøder, men det er godt givet ud.

Hyggekroge

Mon ikke mange har minder fra barndommen om besøg hos familiemedlemmer, som havde haver med huler under store buske og små hyggekroge. Hyggen er tilbage i de moderne haver, hvor man netop stiler efter at fremme hyggen med små terrasser i havernes hjørner. Man kan enten lægge fliser eller en mindre træterrasse med plads til et lille bord og et par stole, eller måske man drømmer om et hjørne, hvor man kan tage sol i fred for naboernes nysgerrige blikke.

Eftersom det er blevet utrolig populært at tage på sheltertur, er det heller ikke unormalt at se et shelter i en privat have mere. Synes du det er lige i overkanten, kan du nøjes med at lave en bålplads, hvor familien kan sidde og hygge sig sammen.

I det hele taget, er der fokus på hygge og samvær i de moderne haver. Og det er oplagt at nyde sommeren med et glas vin på terrasserne, eller når man sidder omkring bålet. For mange kan det dog nemt tage overhånd med alkoholindtaget hen over en sommer med masser af grillfester og havehygge og udvikle sig til et decideret alkoholmisbrug. Det kan komme snigende, og ofte opdager man det ikke selv før det er kommet for vidt. Derfor bør man også være opmærksom på, om andre drikker for meget og har brug for hjælp. Det kan være et ømtåligt emne og svært at tage op, især fordi de fleste med et alkoholproblem vil benægte det og afvise, at de har brug for alkoholbehandling. Det bør dog ikke holde dig tilbage, for alkoholisme er ikke noget, man kan komme ud af alene og som pårørende, har du også brug for støtte.